fredag 6 augusti 2010

Sverigedemokraterna

En kik på Sverigedemokraternas hemsida är rätt så deprimerande.

Det första som händer är att någon börjar prata med mig, utan att jag bett om det, tryckt på play eller liknande. Jimmie Åkesson frågar inte om lov innan han börjar tala om Dagens Sverige, och till en början låter det nästan vettigt. Sverigedemokraterna vill hjälpa de som har det svårt och ta hand om de flyktingar som kommit till Sverige.

Dock får jag snart höra att Dagens Sverige, enligt Åkesson, inte ställer några krav på våra invandrare, vilket är negativt. Man bör också för att få komma in vara en riktig flykting, och inte som de 95% som Åkesson - utan att precisera begreppet - menar är något annat.
Framförallt vill Sverigedemokraterna "vrida av kranen" i det som liknas vid en översvämning, dvs inte ta in fler flyktingar, eftersom de tydligen leder till förödande fuktskador i huset Sverige (för att måla vidare på Åkessons metafor).
Som vanligt är det just Sverige som helt släpphänt låter vem som helst passera gränsen, till skillnad från våra duktiga grannländer som håller på spärrarna och ställer krav på sina invandrade medborgare.

Vidare titt i partiprogrammet ger följande information:
*Kvinnor och män har samma rättigheter men är olika av naturen. Genuspedagogik är inte bra för barn.
*Sverige har flest anmälda våldtäkter i Europa (läsaren är fri att själv dra slutsatser om detta påstående).
*Massinvandring i Sverige gör det svårare att hjälpa nödlidande i världen (dvs hjälpa de som stannar i sina egna länder), samt leder till rotlöshet och kriminalitet.
*Invandrare skall anpassa sig till svenskarna, inte tvärtom.
*I drömsamhället känner alla svenskar kulturell samhörighet och trygghet, till skillnad från Dagens Sverige.
*Grova brott skall leda till livstid utan möjlighet till benådande, utländska brottslingar utvisas.
*Dömda pedofiler skall hängas ut i offentliga register.
*Kostnadsfri sjuk- och tandvård för papperslösa invandrare skall avskaffas.
*Ökat antal skilsmässor och ifrågasättandet av barns rätt till en far och en mor leder till rotlöshet bland barnen.
*Skolan bör stärka en gemensam svensk identitet, även detta för att motverka den omtalade rotlösheten.
*Modersmålsundervisning skall bort, eftersom även denna skapar rotlöshet.
*Inga medel behövs för att hjälpa invandrare att få arbete, precis som kvotering är det orättvist och "den bäst lämpade" skall få jobbet.

Jag finner avsnittet om svensk kultur (som förstås skall stärkas) mycket intressant.
Sammanfattningsvis vill Sverigedemokraterna inom detta område, förutom att stärka allt som har med svensk kultur att göra, ta bort stöd till kulturyttringar som inte intresserar en majoritet. Man vill satsa "på positiv och folkligt förankrad kultur", och kulturen skall vara trevlig att ta del av, men inte provocera och uppröra.
Man vill också avveckla allt som syftar till att "befrämja den mångkulturella samhällsordningen" (och i samma mening nämns den provocerande kulturens oönskvärdhet).

Klart är att jag inte har planer på att ge Jimmie Åkesson och hans kollegor min röst. Det har jag aldrig haft heller.
Men det är troligt att de kommer in i riksdagen. Retoriken är enkel men glasklar, Dagens Sverige (med dess faktiska eller fiktiva problem) och Vårt Sverige (med trygghet och samhörighet) står i motsats till varandra i effektiv uppdelning på hemsidan. Att ingen vill ta debatten ger också Sverigedemokraterna en räkmacka av tapper gräsrotsaktivism att glida framåt på.

Jag vet faktiskt inte vad det skulle innebära om Sverigedemokraterna tar sig över 4%-spärren. Att andra partier tar efter detta missnöjespartis åsikter för att blidka väljare? Ett sådant fenomen har vi redan sett, inte minst hos Folkpartiet.
Vad de kan åstadkomma om de kommer in är svårt att svara på. Jag får inga bilder i huvudet om en sådan framtid och kan därför inte ängslas för det.

Vad jag dock hoppas på är att Sverigedemokraterna, om de får mandat, visar sina rätta ansikten. De är amatörpolitiker, inte hjältar.
Vilket parti som helst, som besitter förmågan att argumentera och övertyga, liknar friska fläktar och hjältar så länge de inte sitter i regeringen själva.
Och vilket parti som helst som får chansen att regera, kommer att misslyckas med en hel del saker, glömma bort en del, klanta sig på vissa områden, och göra bra ifrån sig på andra. Det finns inget utopiparti som gör alla nöjda och sköter sig fläckfritt i fyra år.

Det är detta jag håller tummarna för: att se Sverigedemokraterna klanta sig, måla in sig i ett hörn, glömma bort några av sina förorättade väljare, fatta dåliga beslut. Så att hjältespämpeln kan suddas ut och kvar blir bara ett litet parti med ett gäng konstiga åsikter som allt mer tappar sin trovärdighet. Det, eller att de inte kommer någonstans alls.

2 kommentarer:

 1. Men i gårdagens Ring P1 .., där fick dom nog en skock med röster, när en till vårt land invandrad man ringde och berättade varför han röstar på SD.

  Jo, jag är helt övertygad.

  Det enda jag håller med om i deras partiprogram, så där rakt av, är att man nog bör anpassa sig om man flyttar/tvingas flytta till ett annat land.

  Vore jag själv flykting och togs emot av något land, så skulle jag - för min egen skull - försöka anpassa mig, det tycker jag nästan är min skyldighet.

  Jag skulle INTE flytta till Iran och kräva att människor där skulle anpassa sig efter mig .., det skulle jag gärna önska att dom gjorde .., men jag skulle inte anse mig ha rätt att kräva det.

  Under min mammas tid i Sydamerika, hade hon många gånger - särskilt i början - lust att lära indianerna svenska och ta efter vårt sätt att leva.

  Efter ett par år, tyckte hon precis tvärtom .-)

  Ja, ja.

  Välkomna hit ikväll, det kanske blir fler diskussioner då!

  SvaraRadera
 2. Jag undrar var gränsen går för att anpassa sig till ett nytt land. De flesta vill väl ta vara på sin gamla kultur också, en del helt och hållet, andra mindre, och några få jobbar hårt för att bli helt svenska, hur man nu blir det.

  Säkert är det många som röstar på Sd i höst. Om de kan lyfta fram en eller annan invandrad person med deras åsikter vinner de ju massor på det. Tyvärr. Sen är det ju så att en invandrad person som integrerats väl i många år och har en trygg tillvaro har väldigt lite gemensamt med en nyanländ flykting som inte kan prata svenska och inte vet någonting. En Sverigedemokrat med utländskt ursprung betyder inte att Sd automatiskt är invandrarvänliga.
  Jaja.

  SvaraRadera