onsdag 17 november 2010

Om en våldtäktskampanj

Åker hem till Halmstad via Landskrona, som fullkomligt pepprats av små, suspekta klistermärken på varenda tom yta. Jag fattar genast misstankar. Designen känns igen: färgerna är murriga och texten dramatisk, gjord för att spela på känslor som rädsla och ilska. Klisterlapparna lyser populism, och idéer om att hänga ut dömda brottslingar ställer jag mig inte bakom. Framställandet av kvinnliga offer med blont hår vars liv blir förstörda av en gruppvåldtäkt, lockar mig inte heller.
Någon har bemödat sig med att riva bort webbadressen längst ner på väldigt många lappar (vilket ju gör saken ännu mer misstänkt), men inte alla.
Idag går jag in på sidan i fråga för att se om jag hade rätt i mina misstankar.
Men nej, stoppavåldtäkterna.nu påstår sig vara en politiskt obunden kampanj. Jag köper det inte riktigt ändå, och en snabb googling visar att kampanjen främst har förts i högerextrema kretsar såsom Folkfronten och Nordisk.nu.
Är detta då argument nog att döma ut en kampanj med ett behjärtansvärt syfte?
Rent filosofiskt: om initiativtagaren till en bra och viktig kampanj skulle råka ha åsikter på annat håll som känns sådär, är det då rätt att dra kampanjen över samma kam?

Ingenstans där jag har läst står det att invandrare eller mångkultur är en orsak till ökade våldtäkter. Det står inte heller att ett mer renodlat svenskt samhälle skulle ge kvinnor ett bättre skydd.
Däremot länkas det faktiskt till Realisten (ägd av Svenskarnas Parti), Politiskt Inkorrekt och info14 (som enligt egen utsago "stödjer all sund patriotisk verksamhet" och "består av svenskar och kräver makten tillbaka från folkförrädarna."). Även den bortplockade sajten svenskapedofiler.se finns med som länk.
Jag tror jag nöjer mig med de argumentet för att fortsätta ställa mig väldigt skeptisk till den här kampanjen.

(Min teori är dock att de flesta andra som stöter på den inte tar sig tiden att göra dessa efterforskningar, och om någon skulle påpeka för dem hur det ligger till skulle de antingen mena att det är irrelevant, eller ta de rasistiska gruppernas parti.)

6 kommentarer:

 1. Hej! bra blogg!

  Se följande länkar

  Sverigedemokraternas våldtäktsundersökning http://www.sverigedemokraterna.se/filer/sd_valdtaktsrapport.pdf


  Här är en annan undersökning av Svenskarnas Parti
  http://www.realisten.se/2010/08/24/majoriteten_av_valdtakterna_begas_av_invandrare/

  samt en undersökning från Nationaldemokraterna http://www.nd.se/rapport/
  http://www.nd.se/rapport/rapporten.asp

  p.s gillar din blogg kommer att följa den!

  ha det bra

  /Mikaela

  SvaraRadera
 2. Hej Mikaela!
  Kul att du gillar min blogg.
  Jag vet inte om jag kanske var otydlig med att jag inte sympatiserar med vare sig Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna eller Svenskarnas Parti. Tack ändå för länkarna, jag ska ta en titt på dem.
  Ha det bra du med.

  SvaraRadera
 3. Hej Dean.

  Som initiativtagare till stoppavåldtäkterna.nu och som ansvarig för kampanjen tänkte jag att det kunde passa att skriva lite i din blogg då du fattat intresse för kampanjen.

  Först och främst får jag säga att det är kul att du inte kunnat undgå de många klistermärken som sitter uppe i Landskrona, vi har fått ett par aktivistrapporter från just landskrona och det tycks som att en eller flera grupper med ungdomar formligen "bombar" staden med kampanjbudskap. Det är något som vi ser som positivt även om vi hoppas att klistermärkena sätts upp på lagliga platser.

  Att det saknas hemsideadresser på en del av klistermärkena är tydligen pg av att lokala vänsterextremister, medlemmar i UV och diverse andra vänstergrupper är starkt emot tanken på att motverka och belysa våldtäktsfrågan ur något annat än en "feministisk" eller marxistisk grundsyn- stoppavåldtäkterna.nu gör däremot inga politiska kopplingar till den statistik som finns tillgänglig, vi anstränger oss istället för att tolka den så sakligt som möjligt eftersom det är en tolkningssyn som knappt existerar idag. Brottslighet skall enligt rådande normer begrundas enbart ur en socioekonomisk eller "genusvetenskaplig" mall vilket olyckligtvis inte kan förklara sexualbrottslighet som inte styrs av dessa teorier.

  Eftersom vi dessutom tar upp officiell statistik som finns tillgänglig och i detta sammanhang även omnämner den etniska aspekten av tex över/underrepresentation vid sexualbrott blir vi redan där till en förment "fiende" till de politiska grupper som ser vår statistik som en fiende till sin politiska världsbild.
  Vi har dock inte sett röken av demonstrationer eller aktioner mot tex Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) som vi tagit mycket av vår statistik ifrån. Det blir lite av att skjuta på budbäraren i det här fallet som vi ser på det.

  Uthängning av sexualförbrytare är något som vi ser positivt på då det kan leda till färre våldtäkter i framtiden. Vi arbetar dock inte aktivt med att hänga ut individer- lagstiftningen ger oss ännu inte stöd för detta även om vi har tillgång till omfattande register av dömda förbrytare.

  stoppavåldtäkterna.nu är en helt opolitisk och fristående kampanj- vi engagerar oss enbart i politiska frågor om dessa direkt rör våldtäktsfrågan. Som ett exempel på detta kan du se våra punkter som rör politik i vårt åtgärdsprogram...

  SvaraRadera
 4. (Fortsättning...)

  Vi länkar till flera sidor, de som oftast tas med som en form av kritik mot kampanjen rör de NYHETSSIDOR som ofta förmedlar intressant information gällande våldtäkter. Speciellt Realisten.se är mycket flitiga med att uppdatera med information om tex förövare vid våldtäkter. Info14 har varit relativt inaktiva vad gäller nyhetsrapportering om sexualbrott den senaste tiden och det är mycket möjligt att den länken kommer att tas bort inom en snar framtid pg av just detta. PI rapporterar ungefär lika ofta om sexualbrott som de alltid gjort, tillräckligt ofta för att vara med bland länkarna som vi ser det.

  Värt att nämna är att vi faktiskt har en kort informationstext om dessa länkar:

  "Här hittar du ett par alternativa nyhetssidor där du bland annat kan läsa saker som du inte får läsa i vanliga tidningar, tex namn på förövare vid sexualbrott. ( stoppavåldtäkterna.nu tar inte ställning till nyheter, åsikter eller politiska uppfattningar som förmedlas via dessa hemsidor. Eftersom dessa sidor ofta belyser sexualbrott avsevärt mer ingående än vanlig massmedia väljer vi att publicera dessa här . ) "


  Vi räknar med att våra besökare är så pass mogna individer att de själva kan ta ställning till eventuell övrig information de hittar på våra länkar utan att detta skall anknytas till vår kampanj.

  Det är bra att du uppmärksammat att svenskapedofiler.se inte längre är aktiv- då tar vi bort den länken vid nästa uppdatering.


  Gällande mina privata och högst personliga åsikter inom frågor som ej rör sexualbrott, tex vad jag anser om invandringspolitik, kärnkraft eller taxeringsskattepålägg för villaägare- så har jag personligen svårt att se relevansen för dessa åsikter när stoppavåldtäkterna.nu skall kritiseras.

  Jag är en aktiv motståndare till dagens system och mångkultur- det är något jag inte hymlar med men det är samtidigt något jag inte propagerar för via stoppavåldtäkterna.nu. Jag driver en opolitisk kampanj och vad jag i övrigt väljer att engagera mig i partipolitisk rör inte kampanjen om inte detta är i konflikt med kampanjens syfte.

  Mvh

  Christopher Pedersen - Initiativtagare till stoppavåldtäktera.nu

  SvaraRadera
 5. Och de flesta våldtäkterna sker i hemmet, eller hur är det?

  SvaraRadera
 6. emblasaga: I någons "hem". Ja. Du kan läsa mer om detta här: http://stoppavaldtakterna.nu/statistik%20Sverige%206.html

  SvaraRadera