onsdag 5 januari 2011

11, dagbok, Cv, mm.

Nu har jag inte bloggat sen förra året.
Hööh hööh hööh, kul.

Hittills har 2011 varit helt okej, och jag gillar det nya talet faktiskt. Det känns fint.
Ja, året hittills har inte gått åt helvete, och det känns ju bra. I måndags gymmade jag lite hemma i sängkammaren, det var säkert inte bra för kroppen (har fortfarande ont i ben och rygg), men det var något i alla fall och något är bättre än inget.
Idag har jag skrivit, faktiskt, och det känns extra bra då jag lyckats binda ihop två kapitel vilket jag tidigare (typ igår) tyckte kändes motigt.
Igår pratade jag med personalen på Apoteket. Jag frågade om det fanns möjlighet att få jobba där, och nu ska jag skicka iväg nåt slags CV. Jag är lite orolig och vet inte riktigt hur jag ska ta mig för detta.
För det första; vart ska jag skicka? För det andra: vad ska jag skriva? hur mycket? vad låter bra, vad låter ointressant? vem vet vad apoteket vill ha?
Det gäller att vara ute i tid. Jag ska (måste) söka tusen och åter tusen jobb och sen hoppas på att inte all möda är förgäves.

Jag har försökt strukturera upp lite, och tagit hjälp av Patrik när det gäller jobbsöket. För mig är det svårt att greppa när det är mycket jag ska göra, så det bästa är om jag kan (få hjälp med att) dela upp allt i lagom stora och begripliga pusselbitar, annars ser jag inte träden för all skog.
Vi har skrivit en lista över arbetsplatser jag kan höra av mig till, och Patrik har kommit med den briljanta idén att ta ett arbetsområde i veckan. Flera städfirmor har jag redan hört av mig till.
Sen, när jag skulle sköta det här själv gick det förstås sämre.
Ett stort plus för att jag vågade fråga på apoteket, men ett minus för att jag sedan inte skrev ihop det där cv:t och skickade det.

Men det är svårt. Jag vet inte vad jag ska skriva. Så mycket olika små områden jag har verkat inom sen jag slutade gymnasiet för snart fyra år sedan. Jag glömmer ständigt något, och blir helt paff när jag minns det. Att jag har föreläst till exempel. Det är knappt jag tror det själv. Eller att jag faktiskt har jobbat åtminstone en dag på ett lager. Och på café en hel sommar. Och så vidare.
Vad av allt detta är värt att nämna?
Å ena sidan vill jag inte att det ska se ut som att jag har gjort typ tre grejer sen jag slutade skolan, men å andra sidan finns det inte en klok människa som orkar läsa igenom hela mitt Cv om jag skriver med ALLT jag har gjort.

Så vad vill just den arbetsgivare jag vänder mig till veta om mig? När jag söker på Ica Maxi till exempel, bryr de sig mest om att jag har arbetat med miljöfrågor, eller är det mer värt att jag har delat ut reklam?
Vad ska jag säga om allt det jag lämnar ute? Ska jag måhända längst ner i mitt Cv nämna att det finns så mycket mer men att jag inte kunde få plats med allt? Tror de på det?
Eller ska jag helt enkelt skriva med ALLT.

Jaha, detta om detta.
Hasselbackspotatisen står i ugnen och gottar sig nu. Jag ska börja med min bearnaisesås snart. Och filéerna är välmarinerade.

Hittills har det varit ett bra år.

6 kommentarer:

 1. Inte ett dugg tror jag på det här med att rabbla upp allting man har gjort, om det inte har direkt med det man söker att göra. Visst, det visar ju att man har varit energisk, men ...jag tror helt klart på att visa upp sig (dig) och säg som det är, nä, jag har ingen erfarenhet från affärsjobb (t.ex) men lär mig gärna, då låter det i alla fall ärligt.
  Du är himla rar och trevlig, du är värd att få visa det också. Och sånt betyder jättemycket; det vet jag själv när vi hade sommarjobbssökande till affären.
  Inte tror jag att Apoteket lägger så stor vikt vid vad du har gjort tidigare, om du nu inte har varit på ett annat apotek och förmodligen blir det väl så att du då står i kassan?
  Bra gjort att ha tagit kontakt med dem.
  Men skynda dig nu med brevet, innan det drösat in massor med andra sökande!
  Och gör nåt med brevet så att dom kommer ihåg det.

  SvaraRadera
 2. Bra med en synpunkt, från nån med lite erfarenhet!
  Då satsar jag på att försöka hålla mig kort och vara ärlig.
  På hon jag pratade med lät det som att varuhanteringen skulle bli mitt område, utifall att jag behövdes. De flesta där verkar ha en eller annan utbildning, men man vet ju inte. Det gör det också svårt att skriva, att jag inte vet exakt vilket område jag kommer placeras i.
  Nåväl, jag får korva ihop något bra.

  SvaraRadera
 3. Det här behöver du ju inte publicera Hilda, men har du NÅGON du kan få referenser ifrån? Nån som du VET tycker om dig?

  Jag mailade åtta f.d. arbetskamrater och bad dem säga vad dom tyckte var bäst hos mig och så bifogade jag det till hemköpschefen.

  Chefens betyg om mig hade jag ju ändå och du har säkert vänner som kan uttrycka sig och inte drar på för mycket, utan att det blir bra.

  För mig funkade det och nästan INGEN skrev om hur jag jobbade egentligen, utan mer hur jag var som kamrat.

  Eller om du har nån lärare du kan fråga?
  Om du gör det, glöm inte tel.nr till den som ger dig referenser.

  Att du skriver recensioner tycker jag ABSOLUT att du ska ta med, för det ger ett seriöst intryck (jag skulle få det i alla fall), även om det inte har ett dugg att göra med det du söker .., nämn det i förbifarten ,-)

  Sånt.

  Och gör brevet personligt.

  Strunta i alla cv-formulär hit och dit som är så dödens tråkiga! Du har ju gott om fantasi, använd dig av det .., jag har struntat helt i såna där Hur Man Bör Skriva Sitt CV och jag sa till damen på arbetsförmedlingen, som verkligen menade att detta med standard-CV är så viktigt, att "det kan ni glömma, jag gör som jag vill!"

  Ta fram det bästa du har och det är ju just det - all kreativitet och fantasi - !

  Plus att du är så vänlig.

  Jag hoppas verkligen att det fixar sig, men det tror jag säkert - om du är ihärdig -.

  Stor kram!

  SvaraRadera
 4. När jag jobbade läste jag hundratals CVn och intervjuade, i Sverige är det kanske skillnad men du ska absolut skriva ner din arbetserfarenhet och dylikt, det visar att du har pliktkänsla, kan jobba, hålla tider, etc. Skriv ner allt som är "jobb", typ cafeet och så. Var det bara ett endagsjobb kanske du ska lämna. Har du kanske praoat på nåt ställe där erfarenheten kommer in lägligt? Skriv ner det. Givetvis ska du skriva om dig och få fram "dig själv" också men gräv inte ner dig för mycket i det, berätta om dina intressen och hur du har varit engagerad i saker privat, men tycker ändå att arbetserfarenheten ska ta mest plats. Lycka tilL!

  SvaraRadera
 5. Elisabet: det där med referenser... Jag vet att det är dumt, men jag har nästan aldrig hänvisat till sådana. Jag är väl för mesig liksom, tror inte att någon skulle vilja ta av sin tid för att säga nåt bra om mig. Jag vågar inte be någon om det. Jag vet att det är jättedumt, man ska ha referenser, om inte annat för att ha bevis på att allt det där man säger att man har gjort är sant.

  Joanna: tack för ännu fler tips, det känns bra att få lite stöd och råd i denna situation.

  SvaraRadera
 6. Bra referenser kan vara guld värda. De kan bekräfta att det som du säger (i CVn och på intervjun) verkligen stämmer.
  För mig har detta vägt mycket tungt.

  Precis som Elisabet skriver här ovan: våga vara personlig och "stick ut" lagom mycket så att de blir nyfikna på dig.

  Lycka till!

  Själv filar även jag på en jobbansökan just nu. Biblioteksassistent skall jag bli, hade jag tänkt :)

  SvaraRadera