onsdag 21 mars 2012

I fiktionens värld

Vi älskar odrägliga, dryga och elaka män i tv.Men varför älskar vi inte odrägliga, dryga och elaka kvinnor i tv?
Och vad gör detta fenomen med oss tittare och våra idéer om manligt och kvinnligt?
Jag bara undrar.

8 kommentarer:

 1. Får jag fråga vilka "vi" är?

  Jag gör det inte ,-)

  SvaraRadera
 2. Tja... "Vi" är väl de som tittar mycket på tv och tv-serier. Jag är inräknad och kan erkänna att jag åtminstone gillar Sheldon och Homer av männen här ovanför. Med tanke på tittarsiffrorna får man väl i alla fall tro att folk i allmänhet gillar odrägliga män i tv.

  SvaraRadera
 3. Jag får nog sälla mig till ovanstående kommentar, vem f-n gillar dryga karlar på TV.
  T ex Simpson eller House, båda har jag haft ganska svårt för. Odrägliga och allmänt stöddiga och med en stil med mycket besserwisser i.
  Nej tack, inte är det något jag gillar.
  Lika lite som dryga kvinnor är något som lockar.
  Fadern

  SvaraRadera
 4. till Fadern: men du ser ju aldrig på Simpson, säger du ...,-)

  SvaraRadera
 5. Fast är det egentligen helt sant? Gillar vi de odrägliga männen eller tycker vi att de är roliga i och med att deras repliker inte är bundna av att alltid vara trevliga och opportunistiska?

  För övrigt finns det väl en del kvinnliga roller som inte är helt insmickrande heller, som t.ex Harriet Korn i Harry's Law, Temperance Brennan i Bones, Patty Hewes i Damages, Brenda Leigh i The Closer, Christine Campbell i The New Adventures of Old Christine, Sookie Stackhouse i True Blood eller varför inte Angela Channing i Falcon Crest?

  Kanske inte odrägliga på samma sätt, men heller inte bara trevliga och behagliga!

  SvaraRadera
 6. Man kan ju se på dem med förfäran också.
  Här var det ett tag en grej att se på House.
  Men jag fällde kommentaren att jag är himla glad att det är en tv-ruta mellan honom och mig för jag skulle inte stå ut med att ha en sån i närheten.

  Så småningom dog det ut att kolla på House.

  I Simpson vet jag inte om det är Homer som är den man gillar att se. Han är väl ungefär som Kalle Anka, en förfärlig typ som inte tänker längre än näbben räcker och bara på sig själv, men som på nåt sätt räddas av sin kloka fru. Och dottern.

  SvaraRadera
 7. Rexxie: Att vi tycker de är roliga ser jag som att vi gillar dem.
  Vad spännande att du listade så många kvinnliga personer med liknande egenskaper - dessvärre har jag aldrig sett en enda av de där serierna, vad dumt...

  SvaraRadera
 8. Cecilia: Ja, det är också en intressant synvinkel: jag tror att vi kanske gillar att se otrevliga typer och klantskallar på tv för att vi kanske kan projicera andras egenskaper (så som vi upplever vissa andra i vår närvaro) på dem, men få av dem skulle vi verkligen vilja spendera någon tid med...

  SvaraRadera