måndag 3 september 2012

Myten om den släta kvinnan

En klar majoritet av alla kvinnor rakar bort hår från kroppen.
Det som rakas är armhålor, ben och i viss mån könshår. De två förstnämnda områdena ska vara helt släta, i det tredje området varierar det mellan att man "trimmar" kanterna och att man även där tar bort rubbet.
Även ögonbryn och eventuella hår på haka, rygg, mage och så vidare bör plockas och hållas under uppsyn.
Huvudhår är däremot något som de allra flesta kvinnor väljer att ha kvar. Likaså hår som frodas på armarna går bra att behålla.

Det är förstås inte någon direkt logik som ligger bakom att man rakar sig och vilka områden man rakar.
Även om de som rakar sig gärna påstår att hår är "ohygieniskt" så är det ett argument som inte håller hela vägen. Hur mycket svett kan samlas i benhåret? Snygghetsaspekten blir också märklig när man betänker att en arm kan vara ganska grovt hårig den med, men ändå slipper undan samma dömande blick som benet - trots att den tidigare är synlig i betydligt fler situationer.
Nåväl, man får väl ändå helt och hållet respektera att många kan uppleva sig fräschare utan hår, och att en hel del kvinnor och män tycker att det är snyggt med släta, blanka kroppar utan små osymmetriska hårstrån som stör bilden.

Det är väl också bara att svälja att det som anses vara naturvidrigt och vansinnigt på en kvinna kan vara helt okej eller till och med sexigt på en man. Sådär och vice versa är det ju med många saker: klänningar, smink, muskler, smuts och kroppsstorlek. Vi har helt enkelt bestämt oss för att det ska vara skillnad. Eller om det är våra naturliga drifter, som vissa tycks inte bara anse utan också förespråka att man underkastar sig.

Nåväl. Det är upp till var och en att välja själv om man vill raka eller inte raka. Helt upp till var och en. Det är ett fritt land. Man får välja helt själv!
Vi lever i en tid där den fria viljan ses som fullkomligt närvarande och helt uppnådd. Allt som inte begränsas av lagen eller direkta hot om misshandel/mord som kommer från någon i ens direkta närhet och pågår dygnet runt, är fritt. I och med det blir vi helt blinda för normer och yttre påverkan och intalar både oss själva och andra att allt vi gör, allt andra gör, allt som händer, sker helt oberoende av hur omvärlden ser ut.
Frågan är hur lätt det är att välja själv när det bara finns ett val.

Jag har så gott som aldrig sett en kvinna på tv med hår. Jag har extremt sällan sett en kvinna på stan med håriga ben. Aldrig någonsin i en tidning.
Män har jag sett, med glest hår, grovt hår, mörkt hår, ljust hår, inget hår, rött hår, svart hår.
Men aldrig en kvinna.
Jag tror att väldigt många män inte vet om att kvinnor också har håriga ben och armhålor eftersom det aldrig syns, och jag tror att det till och med finns tjejer som tror att de är ensamma om att ha jättemycket hår på kroppen eftersom alla andra tycks vara befriade från det. Det får inte synas.
Vi odlar en myt om att kvinnor inte har hår.

Att raka eller inte raka är inte om ett val vilket som helst. Det handlar inte om att man kan tycka att det är fint eller fult med tatueringar, bekvämt eller sunkigt med mysbyxor, sexigt eller löjligt med string. Det finns inte några som tycker si och några som tycker så, det finns bara ett absolut socialt förbud mot att ens tänka tanken.
Möjligheten för kvinnor att inte raka sig på kroppen är fullkomligt tillintetgjord genom att ingen någonstans vågar yppa eller visa på att den finns. Den FÅR inte finnas.
Var man än letar, oavsett samhällsklass, subkultur, yrkesgrupp, kommer man att hitta slätrakade kvinnoben och hårlösa armhålor.

Men okej, det är ett val. Möjligtvis en oskriven regel.
Så gott som varje kvinna världen över har valt att göra som alla andra och raka sig. För att det är snyggare så. Fräschare. Och för att man vet hur det går för de som låter bli:
Äckel! Fy fan... Jävla lebb. Eeeew! Gud vad ofräscht. Kolla henne! Ingen kille kommer vilja ta i dig med tång. Måste man bli EXTREM bara för att man är feminist? Men uuh. Hahaha! Jävla apa. Fan vad fult. Är du man eller? Jag skulle hellre gå i celibat än ligga med en hårig tjej. Kolla in King Kong! Hört talas om rakhyvlar?

Nej, jag tror inte att vi innerst inne tycker att det är så in i helvete fult och ohygieniskt med hår att vi som av en naturlig instinkt tvingas påtala för hårbäraren vilken genomäcklig person hon är.
I synnerhet tror jag inte på att vi måste kräkas när en kvinna har fräckheten att visa sina lurviga men lugnt kan tugga vidare när en hårig man går i shorts.
Vad jag däremot tror ligger i den mänskliga naturen är att bli rädd när man möter något som är främmande och inte stämmer in i ens världsbild. I tidernas gryning var det ett vettigt drag att förlita sig på det välkända och förhålla sig skeptisk till det nya (även om modet att våga prova samtidigt var det som fick oss att utvecklas). Idag är den egenskapen så gott som helt och håller meningslös och rentav skadlig.
Det kan alltså sägas vara av ren rädsla som vi väljer bort håret - rädsla för att inte passa in, att vara den som står för det annorlunda, rädsla att möta någon som är annorlunda, rädsla över att inte förstå när man invaggats i tron att alla kvinnor är släta och blanka och det plötsligt dyker upp ett hårmonster som krossar ens världsuppfattning.
Rädsla föder hat. Och när det gäller håriga kvinnor så finns det gott om hat! Bra mycket mer hat än vad som kan ursäktas med att man har olika syn på vad som är fint eller fult.

Genom att det inte ses som ett seriöst alternativ att ens periodvis låta håret vara om man vill betraktas som en normal och respektabel människa, lever myten om den hårlösa kvinnan vidare. I denna starka norm återföds hatet varje gång någon vågar sticka ut.
Det är så mycket mer än ett enkelt val eller en smaksak.

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet! hälsar hon som rakar sig under armarna, ja, benen också ,-)

  (Varför? Under armarna för att där tycker jag verkligen att det är lättare att hålla rent .., om jag inte rakar mig under armarna klibbar svetten fast i håret. Benen? Ja, jag vill inte ha mer hår på benen än sambon ,-)

  Men jag tycker verkligen att det var bra skrivet!
  Var och en får välja själv och det är ju fullkomligt idiotiskt att hetsa upp sig över någon som INTE väljer att ta bort håret!

  SvaraRadera
 2. Till skillnad från Elisabet så tycker jag det är läskigt när arm och kropp klibbar ihop av svett i armhålan när det inte finns en mjuk fin tuss där som finfördelar fukten så den lätt kan avdunsta. Eller rinna ihop till en droppe som faller fritt, inte rinner längs huden.
  För att inte tala om att tar man bort den där mjuka tussen så blir det strävt och gubbahakigt under en period innan tussen vuxit ut igen.

  Men eftersom jag förstått att omvärlden inte hyser samma förkärlek som jag till mjuka tussar så har jag inte ärmlösa kläder. Av omtanke om andras blodtryck.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra skrivet. Jag tycker inte heller att det finns ett val. I synnerhet för de unga tjejerna/kvinnorna är normen så stark att det knappt finns någon som väljer att vara naturligt hårig. När jag var tonåring på 70-talet fanns det ingen som reagerade på håriga tjejben. Önskar att mina döttrar hade fått ha det så.

  SvaraRadera
 4. Det är just den här icke-valfriheten jag funderar på. Jag tror att många som rakar sig inte inser hur otroligt kontroversiellt det är att låta bli. Tänk om det faktiskt var som alla säger, att man FÅR välja som man vill. Männen får ju välja... Fast inte så länge till, vad det verkar. Bland unga blir det mer och mer inne att ta starkt avstånd från allt kroppshår, oavsett kön.

  SvaraRadera
 5. Fast männen får väl inte välja hur-som heller.. även om trycket nog inte är så hårt. Men att raka sig är nog liite bögigt fortfarande? Och om vi pratar kroppshår över huvud taget är det också en helt annan femma.

  SvaraRadera
 6. Det här är kanske en sån grej som ändras så småningom? När "alla" rakar bort det mesta.Då kan det ju bli en sån där tonårsrevolt. Nu har det ju varit långt/kort hår färgat på alla sätt, tatuerat, pearcat, hängbak på jeansen osv. Finns väl inte så mycket nytt och chockerande att hitta på snart. Då kanske slagordet blir släpp fram den naturliga hårväxten på kroppen! Vem vet, den som lever får se! ellem

  SvaraRadera