söndag 28 mars 2010

Rymdspråk

Vad sjutton kallar man de stora farkoster som skickas upp i rymden med små Fuglesang-gubbar i med ett seriöst ord?
Allt jag kommer på låter så oerhört barnsligt och fiktivt:
Rymdfarkost
Rymdskepp
Rymdfärja
Rymdraket

Vad säger man? Vad heter det?

3 kommentarer:

 1. Rymdfärja eller rymdskyttel tror jag ska vara rätt. Det är svårt när man måste säga rymd före, det är ju ett ganska barnsligt ord eftersom det är så laddat med distans och drömmar, typ.

  SvaraRadera
 2. Trodde det skulle finnas nåt ord med en mer seriös klang, men på wiki används de ord du nämnde, så det finns väl inget bättre. Skumt.

  SvaraRadera
 3. Alla ord du listade är väl egentligen formellt korrekta? Rymdfarkost är ett abstrakt begrepp för allt man kan tänka sig försöka åka ut i rymden med (som den där båten någon laborerade med på 1600-talet, innan man upptäckte syret i luften), rymdraket är såna där avlånga saker som ser ut som raketer och som man skickar upp t ex en rymdfärja/rymdskyttel (det är väl ändå synonymer?) med. Gissar jag på rak arm.

  Tänk på att en rymdfärja/rymdskyttel ser ut på ett ganska specifikt sätt, det är de där som ser ut nästan som flygplan (och som jag associerar med.. båtar, förmodligen på grund av namnet), och som man kan landa på en landningsbana. Andra rymdfarkoster kan se ut lite hur som helst, och stora (?) rymdskepp (?) kanske bara finns i t ex Star Trek och 2010: a Space Odyssey (som innehåller häftig sextiotalsfuturism och en gigantisk dator med AI..).

  Wikipedia och svenskaakademin.se/ordlista tar lite udden av såna här intressanta grubblerier.. :/

  SvaraRadera