torsdag 15 april 2010

Vad ska ungen heta? Inte något av det här i alla fall!

Man måste ju få låta folk göra sina egna val. Även om de påverkar andra, rentav negativt.
Men om jag får orda lite, så finns det vissa saker som borde vara lite mindre tillåtna än andra.
Jag hänger en massa på svenskanamn.se, det är en helt hysteriskt rolig sida.
Det här är några namn som människor i Sverige enligt sidan faktiskt heter:

* Satan (1 kvinna)
* Gay-Olof (1 man)
* Stalin (10 män)
* Hjärtansfröjd (1 kvinna)
* Seg (1 man)
* Hitler (1 man)
* Rumpai (3 kvinnor)
* Bög (1 man)
* Fula (1 kvinna)
* Troll (16 män, 3 kvinnor)
* Söte-Gull (1 kvinna)
* Sexy (7 kvinnor)
* Patriot (11 män)
* Plutten (1 man)
* Snäller (2 kvinnor, 1 man)
* Slem (1 man)
* Nyponros (4 kvinnor)
* Adolf-Bert (1 man)Nu kan jag ju inte gå i god för att allt detta stämmer och är sant. Jag vet inte alls hur sanningsenligt och källkorrekt sidan är. Men man har ju hört om vissa knäppa namn som faktiskt existerar.
Samtidigt som hjärtlösa föräldrar prackar på de små barnen de mest groteska titlar (en får hoppas det inte är tilltalsnamn!) får en fullvuxen, myndig person inte byta till ett könskonträrt (= som går emot rådande könsnormer) namn. Men de stackars barnen kan man (så länge det inte går emot könslagarna) döpa till vad skit som helst.
Söte-Gull tycker jag är ren tortyr att döpa sitt barn till. Huva.

Förstår ni att man kan fastna på den sidan?

7 kommentarer:

 1. Du har uppenbarligen missat den glada nyhetanen att PRV/Skatteverket efter domstolsprövning ändrat sina rutiner, och man får numera byta till könskonträrt namn (vilket aldrig uttryckligen varit olagligt, man har tolkat in det i "orsaka obehag för bäraren" eller "vara stötande" eller något sådant).

  Att folk heter saker kan man kolla via namnstatistiksidan som finns på scb.se. Själv har jag träffat systrarna Garnet och Snöret, vilket jag tycker är helt okej namn.

  SvaraRadera
 2. Så elakt, har de ens blivit godkända? :-o

  SvaraRadera
 3. embla: hm, egentligen visste jag nog det. retroaktivt gnäll från min sida.
  har du träffat dem? galet.
  tristessan: om man får tro sidan så är det så. man kan ju hoppas att det inte stämmer.
  hitler har jag hört ska ha tagit sitt namn själv. vilket ju förvisso är väldigt konstigt att det blivit godkänt ändå. om det nu är sant.

  SvaraRadera
 4. Hm, lyssnar ingen på mig? :( Det går som sagt att kolla via SCB:s namnsökning/namnstatistik: http://www.scb.se/Pages/NameSearch____259432.aspx

  Jag stickprovskontrollerade Hitler, Sexy och Satan. Så långt verkar uppgifterna stämma. Satan finns dessutom som efternamn. Satan Satan? (Ja, det är konstigt om man kunnat få ta Hitler som förnamn.. när en juridisk kvinna tidigare inte fick heta Emanuel?)

  Och för övrigt är jag SÅ glad över att scb.se fixat så att man inte behöver göra separata sökningar för för- och efternamn, eller man/kvinna, som det var innan. Det är nästan lika bra som att panten ska höjas till hösten. Visst, tortyr har åter blivit juridiskt tillåtet i USA, EU:s medlemsländer kan i och med Lissabonfördraget inte längre fatta egna beslut, och sr.se har krånglat till sitt domännamn till sverigesradio.se, men allt är minsann inte så nattsvart!

  SvaraRadera
 5. Jo, vi lyssnar, hurså? På vad skulle någon inte ha lyssnat?
  Haha, det är nog alltid två steg bak och ett fram, eller tvärtom, beroende på hur man ser det. Att panten skulle höjas visste jag inte.

  SvaraRadera
 6. Nej, förlåt om jag lät jättesur där.. det var bara det att jag sa att man kan verifiera vad folk heter via scb:s namnstatistik :) Så om man vill veta ifall det stämmer är det bara att kolla där, folkbokföringen är rimligen tillförlitlig som källa. :)

  SvaraRadera
 7. Det låter bra, tack för att du länkade också.

  SvaraRadera