fredag 28 maj 2010

Vinna eller försvinna - eller bara ha kul kanske?En annan sak. Anna Bergendahl går inte vidare till ESC. Sverige rasar. Mot Anna alltså.
Anna har fått en hel del oförtjänt skit. Hon har ju en bra låt, tycker jag. Men jag är också lite bortdribblad, för man måste ju tänka taktiskt, beräkna chanserna till europeisk seger, och allt som riskerar att inte röstas på av det korrupta östeuropa måste bort illa kvickt.

Oavsett vilken sorts låt som vinner sitter det alltid några och nickar och mumlar ett bittert "vad var det jag sa" när Sverige hamnar på artonde plats. Och det är alltid det korkade, omoderna svenska folket som har röstat fel, samt den erbarmliga artiststackaren som blir offer för de som vet bäst vad som går hem och inte går hem.
Som att det vore så förbannad livsavgörande att vinna ESC. Herre min je.

Jag bryr mig inte ett microskopiskt atomfragment om vem som vinner. Jag är totalt ointresserad av att Sverige skall ta hem segern i ESC, och jag förstår inte varför andra människor tycker att det är så otroligt viktigt.
Okej, det kanske vore kul för all del, men det är ju inte det det handlar om. Folk är helt galna, i alla fall vissa skrikiga människor som egentligen inte gillar schlagern (jag vet inte vad de gillar egentligen) utan bara är intresserade av att vinna.

Det är som att showen, musiken, artisterna, allt det där som är roligt med hela melodifestivalen, blir oviktigt och ointressant så länge inte Sverige kan vinna.
Och enligt undersökningar vill "folket" som vanligt, som varje år, lägga ner hela skiten. Kan vi inte vinna är det ingen poäng. Det är så låg standard, och så mycket skandaler, och öst röstar bara på öst.

Jaja, lägg ner då, om ni tycker att det är så hemskt viktigt. Jag skulle bli ledsen om hela spektaklet efter en så gedigen tradition gick om intet, men för all del. Om folk blir nöjda då och slutar gnälla, kanske rent av hittar verkliga problem att ägna sig åt (tex riktiga orättvisor i samhället), så kör på. Lägg ner. Eller sluta titta, i protest mot detta fusk, detta spektakel, detta dekadenta skämt till underhållning, så där tappert och gräsrotsrebelliskt som bara riktigt gnälliga människor vågar.

Själv tänker jag roa mig på lördag, oavsett vilket skandalöst bidrag som skulle få för sig att vinna. Jag bryr mig helt enkelt inte om vinsten, utan allt det som sker däremellan. Den dag Sverige vinner ESC är inte störst - och det är schlagern som är mödan värd. Släpp loss lite nu och njut av showen.

3 kommentarer:

 1. För min del tänker jag nog skippa spektaklet och ägna mig åt rättning av prov och inlämningsuppgifter samt betygsättning.
  En mycket roligare syssla så här en lördag i maj.

  Kram från din far.

  SvaraRadera
 2. Jag tänker a b s o l u t inte titta i kväll, inte en endaste sekund - tro mig. Riktigt tapper och gräsrotsrebellisk skall jag vara ;)
  Jag vill i n t e att mina licenspengar går till sånt dravel. Hellre sitter jag utomhus i torpet och lyssnar på koltrasten när det mörknar.

  hälsar en som läser din blogg då och då, en som inte brukar vara särskilt gnällig faktiskt (och som i dag förresten skall laga en sån där räkgryta som han som skall rätta inlämningsuppgifter i kväll brukar svänga ihop...)

  SvaraRadera
 3. Tja, det är väl en annan sak när man bara ogillar hela melodifestivalen som sådan. Det har jag full respekt för.
  Ha en bra kväll!

  SvaraRadera