lördag 21 januari 2012

Men man kan dock nöja sig med en av dessa

För övrigt anser jag att man inte kan använda "dock" och "men" i samma mening, som jag har märkt att vissa gör nu för tiden.

(Men) styrelsen kunde dock inte genomföra det fattade beslutet.
Jag vill åka till Grekland, men jag har (dock) inte råd med biljetten.

Det räcker med det ena ordet! Ser ni inte det?
Jag vet att dock är ett snyggt ord, men nöj er med det då, annars blir det tautologi.

Har jag rätt, eller har jag rätt?

(För övrigt kan man väl inte börja ett inlägg med "för övrigt" när det senaste man skrev var för två veckor sedan? Det låter ju helt jädra skitdumt, eller vad säger ni? Har jag rätt eller har jag rätt?)

5 kommentarer:

  1. Helt riktigt, förstås, enligt min uppfattning. Den tautologiska varianten ger ett obildat intryck.

    //oroad ortograf

    ;)

    SvaraRadera
  2. Är det alltså fel i den gamla barnsången Björnen sover? "Men man kan dock, men man kan dock, honom aldrig tro.".
    /Emil

    SvaraRadera
  3. Embla: Tack för ditt medhåll!

    KajsaEmil: Där gjorde du mig först konfys, men jag skulle nog säga att även de gamla vistrubadurerna slarvade med språket ibland. Finns gott om exempel på slarv i musikvärlden. En klassiker är ju "Jag mötte Lassie" som bland annat försöker rimma det onomatopoetiska ordet "vov!" med engelskans "love" med inte helt lyckat resultat.

    SvaraRadera
  4. Det finns ju poetisk frihet. Utöver det så kanske vi är för strikta, eller så har det ändrat sig, eller så är exemplet ett speciallfall på något sätt vi inte förstår? Till exempel kanske man vill markera denna negation extra genom att använda en tautologi.

    Tautologier i andra former var förresten förr en vanligare retorisk stilfigur, som i idiom som pigg och kry, frisk och rask, hädd och klädd osv. Det är inte a la mode längre, som vi säger med en såndär modern frankism.

    Jag tycker förresten det är än värre när "men" används för saker som inte är invändningar eller motsägelser. Det förekommer faktiskt.

    SvaraRadera
  5. Så, efter lite eftertanke... det är inte säkert du har rätt. Det kan vara ett hävdvunnet och (sedan länge) etablerat sätt att uttrycka sig med sådana dubbleringar? De är förstås i vilket fall inte /nödvändiga/...

    SvaraRadera