tisdag 2 oktober 2012

Tintin i skottgluggen

Jag orkar inte alltid lägga mig i aktuella debatter på min blogg. Jag orkar ju inte ens skriva på min blogg så frekvent som en gång i veckan eller så. Och när jag skriver är jag alltså oftast varken aktuell eller särskilt konkret med mitt budskap. Jag är kanske mer av en filosof än en debattör.

Men nu har olika faktorer gjort att jag landat i en tanke jag vill dela med mig av här. En tanke som berör den aktuella (eller, kanske överspelade?) Tintin-debatten.

För min egen del började det med att jag hörde på radio att "Tintin i Kongo" skulle kastas ut från ett bibliotek i Stockholm. Jag blev mycket bekymrad och beklämd. Senare fick jag veta att boken i själva verket plockats bort från barnavdelningen men fanns kvar i flertalet exemplar inom biblioteket, vilket gjorde att saken kom i ett helt nytt ljus för mig. Jag tycker att det är en stor skillnad på att diskutera vilken sorts skildringar av världen som är lämpliga och mindre lämpliga att barn får tillgång till, eller att, som man säger, "cencurera" litteraturhistorien.
Jag tänker dock inte fördjupa mig i huruvida det vore rätt eller fel att flytta "Tintin i Kongo" från barnavdelningen här. Enligt media togs böckerna tillbaka till barnavdelningen illa kvickt efter kritik.

För några dagar sedan läste jag en krönika om det faktum att Tintin fått bära hundhuvudet för en rasism vi andra inte vill veta av: det går bra att peka ut en åttio år gammal serie som dum och dålig, mindre bra att ifrågasätta hur långt dagens samhälle har kommit i frågan.
Tintin och negerslavarna. Men det var då det.

I en tidning läser jag ordet "land" i samma mening som "Afrika". Afrika är inte ett land. Det är en världsdel, och detta är grundläggande lågstadiekunskap. Ändå uppstår detta missförstånd gång på gång.
I tv ser jag en trailer för ett naturprogram som handlar om Uganda. Ändå är det "i Afrika" programledaren är, och landet Uganda nämns i slutet, som i förbigående.
Kanske småsaker. Men ändå. Tänk att Afrika är så mytologiserat, så mystiskt, så okänt för oss i Norden.
Har vi verkligen en så mycket bättre och mer bildad syn på Afrika än Tintin uppvisade för åttio år sedan?

Jag vet ytterst lite om Afrika. Jag vet att det består av en väldig massa länder, men jag kan baske mig inte peka ut ett enda om någon visar mig en karta. Nå, det får ju stå för mig det.
Men hur är det med era kunskaper? Och hur är det med skildringen av Afrika i media?

I tv dyker det emellanåt upp svältande barn som man förväntas samla in pengar till. Bra grej säkert, men om det är det enda som visas upp, vad gör det med vår bild av dessa människor?
I "Mot alla odds" som visades på tv för ungefär ett halvår sedan tog sig en grupp människor från Viktoriafallen till Skelettkusten. Guiden var en vit kvinna. I ett avsnitt hälsade man på i en by där människorna var i princip nakna och på kvällen dansade man loss tillsammans.
Just i den byn ser kulturen förstås ut så och det vore fel att förvränga verkligheten, men jag menar att det inte direkt är ett undantag att det är den sortens afrikaner som underhåller oss i tv-soffan.

Som jag ser det finns det två mediala bilder av Afrika och dess invånare:
1. De svältande barnen med flugor i ögonen, de könsstympade, aidssmittade kvinnorna.
2. De livsbejakande, halvnakna naturfolken som aldrig hört talas om mobiltelefon eller utbrändhet.
Och vad gör den här ensidiga (nåja, tvåsidiga då) bild med vår syn på den en miljard människor som lever i världsdelen Afrika?
Den förstnämnda gruppen framstår som passiv och hjälplös, en hel kontinent av efterkomna människor som sittande i ökensanden väntar på att de storsinta vitingarna ska komma med utfyllnads-ris och UFF-kläder.
Den andra gruppen framstår helt enkel som, om än spännande, mindre utvecklad och mindre lärd än oss rediga människor som bor i storstäder och inte behöver använda pilbåge för att skaffa mat.
Nu är tiderna annorlunda. Mycket har hänt. Eller?

Säg mig att jag har fel. Säg mig att det finns mängder av lättillgängliga filmer, program och artiklar som fördjupar sig i de olika länderna och på allvar låter befolkningen komma till tals. Säg mig att det bara är jag som sov igenom geografi- och samhällslektionerna och att alla andra ser Afrika som en mångfacetterad och dynamisk kontinent.

Men om det inte är så. Om jag har rätt i mina farhågor om våra bristande insikter i Afrikas liv och kultur. Om vi vågar erkänna att bakom fina ord gömmer sig en generande okunnighet om sakernas tillstånd.
Hur kan vi då kritisera Tintin för att han på trettiotalet - känt som den mest rasistiska epoken i modern tid - ville uppfostra dumma negrer i Kongo, samtidigt som vi själva ser på hela Afrika som en samling underutbildade och underutvecklade främlingar i skriande behov av västvärldens överlägsna hjälp och bildning?

7 kommentarer:

  1. Tummen i ögat!

    Nej, jag kan nog inte sätta ut namnen på de afrikanska länderna. Jag hoppas dock att jag åtminstone har koll på om de ligger mitt i, till väster eller öster, så att jag åtminstone är "åt rätt håll" även om det blir grannlandet. (Fast de små staterna på västra sydkusten kan nog bli lite hipp som happ.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag tar världsrekordet på att inte kunna länder i Afrika. Kan inte en enda. Men så är jag väl ingen höjdare på geografi i allmänhet heller. Vilket känns lite synd.

      Radera
  2. Fast jag ägnade en del av min sjukskrivning åt att ligga på soffan av guldbrokad och råplugga in Afrikas länder ,-) Nej, jag kan dem inte alla, men jag är gå god väg ,-))

    Och på samma sätt som med Afrika, är det ju när amerikaner ska prata om länder i Europa - då är det mesta bara "Europa2 - och hur många av oss kan räkna upp och placera staterna i USA?

    Vilken bild av amerikaner har de flesta?

    Och vilken bild har vi av indier och Indien?
    Jo, en helvetisk trängsel, kor överallt och smutsigt och eländigt!
    Men jag såg en dokumentär om ett samhälle i Indien där kvinnorna bestämde .., det var ju helt underbart fint och välordnat och inte det minsta som jag hade föreställt mig!

    Så .., jag tror att det inte enbart är Afrika som går under schablonbilder .., det är det mesta som vi inte har sett med egna ögon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har nog rätt i det, Elisabet. Fördomarna och okunskapen är stor inom många områden. Jag tror nog att man i allmänhet vet lite mer om USA, eftersom det är den sortens kultur vi tar del av nästan dagligen (musik, film osv).

      Jag tror att just detta med att tex se en film om ett samhälle i Indien eller något annat sådant man vet för lite om är jättenyttigt. Just därför är det synd att det inte händer så ofta, och att när det händer väljer kanske de flesta ändå att se den amerikanska komedin på trean istället för dokumentären i Svt.

      Radera
  3. Mycket träffande artikel!

    Ett litet faktafel har dock smugit sig in. "Tintin i Kongo" fanns aldrig på det biblioteket (TioTretton) och kunde därför inte rensas ut. Det som rensades ut var t.ex. Castafiores Juveler som tar upp rasismen mot romerna och addresserar problemet med institutionell rasism mot romer.

    Annars kan jag inte annat än hylla dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det så alltså? Det har nog inte riktigt framkommit i media vilken eller vilka böcker som "rensades ut". Jag tog kanske lite lättvindigt för givet att det var Kongo-boken eftersom den boken har blivit så omtalad och tex varit i rättegång alldeles nyligen.
      Nu blir jag väldigt sugen på att läsa Castafiores juveler, det är ju alltid bra att bilda sig en egen uppfattning om vad man talar om :)

      Radera
  4. För några år sedan lyckades jag,med datorhjälp plugga in alla länderna rätt. Gjorde om det ett antral gånger dessutom. Men nu; njae det blir nog som Cecilia skriver.
    Men ett rasande bra inlägg. Hörde förresten idag att av de tio mest växande ekonoimierna i världen förra året skulle 7 vara afrikanska. P1, tankar för dagen. Vet inte om det stämmer. Där sas också att Angola, f d koloni till Portugal, numera stöttar det fattiga Portugal ekonomiskt.
    Fadern

    SvaraRadera