tisdag 23 februari 2010

Jätteräkornas konsekvenser

Lustigt hur ofta det går att sätta likhetstecken mellan kulinariska delikatesser och förtryck av djur, människor eller natur. Okej, jag har inte så mycket belägg för det. Bara en känsla.

Läste i dagens tidning om jätteräkornas påverkan på svenska vattendjur. De tropiska skaldjuren bär på ett virus som, om en sådan räka hamnar i våra vatten, kan göra stor skada på skaldjuren här. Sjukdomen, WSSV, har redan spridit sig över nästa hela Asien.
Detta är alltså ett virus som inte skadar människokroppen, men kan innebära en katastrof för våra vattendjur (vilket såklart påverkar oss i det långa loppet).

Jätteräkorna är redan hårt kritiserade. Vid odlingen av dessa skaldjur huggs viktig mangroveskog ner, vilket bland annat tros leda till att naturkatastrofer som tsunamis drabbar dessa landområden mycket värre. Mängder av fiskfoder går åt för att mata räkorna som skall växa fort och effektivt.
I odlingsbassängerna sprids sjukdomar, och för att minska dessa används kemikalier i stora mängder. De som odlar räkorna utsätts därmed för hälsorisker, och inte är det mycket pengar de får för detta arbete. Som vanligt går de stora vinsterna ner i företagens ficka medan jordbrukare och odlare står med förstörda marker efter dessa kostsamma räkodlingar.
Länder som exporterar jätteräkor har pengar att tjäna på detta, men det är tveksamt om de som utför det slitsamma arbetet går med vinst över huvud taget.

Med dessa kunskaper i bakhuvudet uppmanar jag alla er som läser:
* Köp inte jätteräkor/tigerräkor/scampi (olika namn på samma sak), inte ens om de är ekologiska; det är tveksamt hur pass miljövänliga de är bakom den fina märkningen.
* Går ni på asiatisk restaurang, beställ inte in rätter som innehåller dessa skaldjur.
* Byt ut de stora räkorna mot de lite mindre, svenska dito.
* Visa tydligt i affärer och på restaurang att Jätteräkan är en icke önskvärd produkt, och berätta för vänner och bekanta förstås.

Och tro nu inte blint på mig utan forska gärna själva vidare i saken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar