onsdag 3 mars 2010

Dagens ämne: optimister

Idag vill jag berätta lite om människor som är optimister. De är faktiskt inte helt ovanliga. Kanske har du träffat någon, du kanske till och med är god vän med en eller rentav är optimist själv!
Att vara optimist är att vara lite annorlunda än andra - men inte på ett dåligt sätt! I många fall kan det faktiskt vara bra att vara optimist, och vi vanliga har mycket att lära av dessa människor.

Som optimist tänker man på ett annat sätt, man reagerar annorlunda i olika situationer, och i vissa fall kan man ha svårt att sätta sig in i hur andra människor känner och tänker.
Optimister skiljer ut sig på så sätt att de är väldigt fokuserade på det som är bra och glädjande. De kan ibland verka väldigt naiva och kanske lite korkade, och de har svårare att engagera sig i det som är sorgligt och tungt än vi andra.
Det är dock viktigt att inte låta fördomarna ta över när man träffar en optimist, för en optmistisk person kan vara precis lika intelligent och rolig att vara med som vem som helst annars.

Det syns inte utanpå om någon är optimist, och det är inte alltid det märks direkt heller, men i vissa fall kan det räcka med en kort pratstund för att man skall ana hur det ligger till.
Det finns heller ingen tydlig forskning om hur många människor som är optimister. I själva verket kan det vara svårt att avgöra vem som egentligen skall räknas som optimist; det finns ju många helt vanliga människor som kan uppvisa drag av optimism men som kanske inte helt och fullt kan klassas som optimister.
Vissa människor har också svårt att se sig själva som optimister och tycker inte om att få höra av andra att de är optimister, även om mycket kanske pekar på det.

Känner du någon optimist? Hur är det att umgås med honom/henne? Är du kanske optimist själv? Hur har du isåfall blivit bemött av andra människor? Vilka fördomar har du om optimism?

2 kommentarer:

  1. Om jag känner en optimist?

    Nääääää.

    Absolut inte .-)

    SvaraRadera
  2. nej, inte jag heller, har nog inga i släkten heller...

    SvaraRadera