söndag 30 oktober 2011

Allt om min mun

Jag har problem med min mun.
Tungan blir sträv av att dricka vatten men värre om jag inte dricker. Muntorrhet. Jag vet inte var jag har mina tabletter mot det och jag har inte köpt nya.
Jag vaknar på morgnarna och det nästan knastrar när jag öppnar käften. Dessutom har mina läppar under natten börjat frätas upp, motsägelsefullt nog. Jag hittar slamsor av hud mellan dem, mjuka, slemliknande slamsor.

Jag borde använda alla produkter jag har köpt för min mun. Det har inte blivit av bara. "Världens godaste andedräkt" använder jag för speciella tillfällen, och det finns inte så många speciella tillfällen i mitt liv. Tandtråden ligger framme men jag tänker varje kväll och varje morgon att nästa gång.
Zink-tabletterna har jag i köket. Ibland tar jag en för att tillfälligt döva torrheten. Inte för att de hjälper mot muntorrhet men de kan täcka över problemen så länge de varar.

Andra problem jag har är att mungiporna spricker. En i taget, det är vänligt av dem. Det är inget stort problem. Det gör ont första tuggan, men sen är det som att det tröttnar på att göra ont och vänjer sig. Såret går upp, sen är det inte mer med det.
Jag använder väldigt mycket cerat. Det heter cerat. Cerat från hälsokostaffären.

Andra problem jag har är att min tunga är kortare än normalt. Jag har opererat min tunga. Ett snitt undertill. Jag svimmade. Den är fortfarande kortare än normalt - efter en operation. Det händer att jag möter folk som har samma problem. Jag minns inte vad vi säger till varandra, konstigt nog. Jag kanske minns fel, jag kanske aldrig har mött någon. Men jag har mött människor som kan stå på tå med tårna vikta inåt, som jag. De är inte lika roliga att möta som de som inte kan det och tycker att det ser fruktansvärt ut.

Andra problem jag har med min mun är att jag är rädd att käken ska hoppa ur led när jag gäspar. Jag förstår inte vad det är att vara rädd för egentligen. Skulle den nu hoppa ur led och inte gå att stänga lär det knappast vara en fara för mitt liv. En läkare hade fått titta på mig och slå till mig i huvudet så att gapet stängde sig igen.
Men det är något skrämmande över att ha munnen öppen. Jag är ovan vid det. Det skulle kännas så naket. Jag skulle nog hellre gå med rumpan bar än att låta folk titta in i min mun. Jag skäms över min mun. Jag vet att den luktar illa och den tillhör dessutom mitt huvud. Ingenting är så privat som det.

Andra problem jag har är mina visdomständer. Men det är mer än ett halvår sen de verkligen var ett problem. Då när jag fick ta penicillin. Det var verkligen obehagligt att ta de där stora tabletterna två gånger dagligen. Jag fick så ont i min magmun. Tröstdrack proviva och var rädd för smärtan.
Nu är de inga problem längre - tänderna. De blöder varje dag, vid tandborstning. jag har inget emot det.
Det händer alltmer sällan att matrester fastnar och sedan gör ont när jag har käken sluten. Då kan man inte kalla det ett problem. De kanske rentav växer till sig och anpassar sig. Vi är inte fiender.
Det kostar mig en månadslön att dra ut dem.

Jag kanske borde gå till en läkare angående muntorrheten. Jag har googlat vitaminbrist men inte hittat något. Jag hoppas att de inte hittar något. Jag vill inte behöva lägga om min kost. En vacker dag kanske, men inte nu.

Ps. När jag var liten störde jag mig på att min alltid såg ut som att jag smålog lite. Nu för tiden är jag mer bekymrad över att jag ser så förbaskat bekymrad ut hela tiden. Ds.

4 kommentarer:

 1. Hej Dean! Tråkigt att höra om alla dina munproblem. En tanke som slår mig, angånde muntorrheten och sprickor i mungiporna, är järnbrist. Hur är det med dina naglar och ditt hår (kan också vara tecken på detta)? Jag föreslår att du köper järntabletter/blutsaft på hälsokost/apotek och fyller på dina depåer. Det är väldigt få biverkningar. Du kan ta 100 mg. två gånger om dagen till en början. MEN, att gå till en läkare vore ingen dum idé. Höres! //Emil

  SvaraRadera
 2. Hej KajsaEmil. Det här påminner om pappa när han kommenterar från Elisabets inloggning :)

  Järnbristen kollade jag för länge sen, då såg den bra ut (inte bristen alltså, utan värdena såklart) men sånt kan ju ändras så det är inte omöjligt. Mor min säger att man inte kan lita på sådana där mätningar och tester. Men sprickorna i mungipan har jag läst kan relateras till B-vitaminbrist. Ett tag åt jag sådana tabletter. Kanske borde ta upp det igen och se vad som händer.

  Naglar och hår tycker jag ser bra ut. Naglarna växer med en jädra kraft faktiskt.

  Tack för tipsen! Hoppas vi ses snart.

  SvaraRadera
 3. Hej jag har också mun problem munnen luktar jätte dåligt vilken tabletter ska man ta för och bli bra????

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym.
  På apoteket köpte jag dels zinktabletter, som ska verka mot dålig andedräkt, och dels sugtabletter mot muntorrhet. Om du är torr i munnen ibland kan de senare tabletterna vara ett bra alternativ.
  Dålig andedräkt kan bero på så mycket, det kan vara vad man äter, hur magen mår - i mitt fall kan det också ha och göra med mina visdomständer som gärna blöder och krånglar lite. Blod i munnen brukar resultera i dålig andedräkt.
  Jag köpte också munvatten, det där som går på tv-reklamen där folk hånglar till höger och vänster. Det var rea på flaskan så jag passade på. Använder det mest vid speciella tillfällen, om jag ska iväg och vill fräscha upp utan att borsta tänderna.
  Lycka till.

  SvaraRadera