söndag 6 maj 2012

Bättre en skiva i handen än tiotusen i rymden. Kanske.

Jag sitter och lyssnar på min nya skiva som jag har köpt begagnad. Det var evigheter sen jag senast köpte en skiva, men jag är kluven inför det här med digital musik vs fysiska album.
Å ena sidan är det praktiskt, bekvämt och lättillgängligt att sätta igång exempelvis spotify och bläddra runt bland miljoners låtar, vilken som helst när som helst (nästan) utan att betala ett öre. Det är ju rätt fantastiskt.
Den fysiska skivans tid verkar rinna ut och det är ju faktiskt så att för miljöns del är det toppen att ha allt komprimerat i datorlådan istället för hela den här skivtillverkningen som tydligen kräver enorma mängder vatten och på många andra sätt också är skadlig och krävande.

Men.
Jag är en samlare. Jag har samlat på skivor hela tonåren, så där som man gör - jag menar gjorde, jag är kanske den sista generationen som gjorde det - och tyckte om att fundera över vilken som skulle bli nästa inköp och att då och då sortera alla album efter färg eller namn eller år, bara för skojs skull. Det där har liksom avstannat helt nu när allt går att hitta ett musklick bort.
Men det är inte allt.
Jag tycker att mitt musiklyssnande har både förbättrats och försämrats i och med internets genomslag. Förbättrats för att jag kan plocka fram vad jag vill, efter humör. Det finns inga begränsningar. Känner jag plötsligt för att lyssna på något som jag i vanliga fall skyr som pesten, så finns det där för mig utan att jag behöver kila iväg till skivaffären och lägga pengar på något jag kanske bara vill ha en enda gång.
Dessutom: är jag nyfiken på ett band eller en artist kan jag riskfritt kolla upp denne utan att betala eller införskaffa något (no strings attached liksom). Jag var även tidigare noga med att kolla upp artisten jag eventuellt ville köpa en skiva med, för att se om jag verkligen skulle tycka om det eller om det var bortkastade pengar. Internet har ju funnits länge och förr kunde jag kanske googla mig fram till något slags provlyssning.
Nu är det inte längre lönt att ta nästa steg och utföra själva köpet, eftersom musiken finns GRATIS på datorn.

Det här leder dock till att jag på något sätt får ett mycket ytligare förhållande till musiken jag lyssnar på. Om varje skiva var en ny vän i mitt liv, vissa kärare än andra, blir musiken nu mest en väldig massa one night stands. Möjligtvis ett gäng kk:s. Det är liksom svårt att uppnå den där nära relationen till musiken när jag när som helst, utan att behöva röra på mig, kan överge en låt för en annan.
Jag minns att jag tyckte att kasettband och vinyl var fascinerande på så sätt att det inte fanns en enkel framåt-knapp, så som det fanns för cd. Man kunde då inte enkelt byta låt när man tröttnat på en, utan blev "tvungen" att lyssna igenom hela albumet. Och jag tyckte det var något värdefullt i det.
Nu tappar jag liksom tålamodet. Det blir inga bra relationer, musiken är så underordnad mig och jag kan göra precis vad jag vill med den. Jag tycker inte riktigt om det.

Dessutom saknar jag att kunna bläddra i det lilla häftet, som hos vissa skivor har låttexter, vackra bilder eller på annat sätt förhöjer upplevelsen.

Nåväl. Nu har jag köpt en skiva för första gången på väldigt länge. Och kanske sista gången, det vet jag inte.
Det blev Belle & Sebastians "Push Barman To Open Old Wounds". Deras skivor vill jag fortfarande ha. Bara för att. Det är ju ändå mitt favoritband. Och jag är en materialist. En sån som ibland utvecklar någon form av relationer till materiella ting.

4 kommentarer:

  1. Två korta ovidkommande kommentarer:

    1) kassettband brukade man ju kunna spola med, det finns både framåt- och bakåtknapar. Är jag gammal? Vinyl kan man lyfta och flytta på läsarmen om man så önskar. (Därtill kan man ofta se utrymmet mellan spåren på skivan - kontrollerar mot närstående LP-skiva - om jag förstår det rätt, kanske dock inte riktigt CD-precision, men äsch.)

    2) Visste du att "materialist" har en helt annan betydelse inom filosofi? :)

    SvaraRadera
  2. 1) visst går det att byta och spola och ha sig, men saken är den att med cd petar du lite med lillfingret, istället för att som med lp titta noga och försöka hitta fram till rätt linje eller med kasettband spola och spola tills du spolat för långt och får spola tillbaka.
    detta ledde/leder till att jag oftare tog mig tid att lyssna på helheten, och inte som nu av ren lättja klicka runt bland låtarna och aldrig bli nöjd.

    2) yes. är dock inte jättebra på det där men det har väl nåt med existens att göra. typ. heh.
    jag brukar använda materialist som ett sånt där "nedsättande" uttryck om någon som är prylfixerad, men det är väl kanske inte ett korrekt användande egentligen. kan leda till missförstånd.

    SvaraRadera
  3. hmm, kan man lite förenklat säga att för en materialist så smäller det till när trädet faller även om ingen är där, medan idealisten måste höra ljudet för att det ska existera?
    (hej jag snabbläste på wikipedia)

    SvaraRadera
  4. Ja, materialism är uppfattningen att det enda som existerar är materia. Icke-materiella entiteter finns alltså inte, som typ (icke-materiella) gudar eller högre andliga väsen, andevärlden, eller för den delen själar.

    Idealism är väl de uppfattningar som liksom är motsatsen, det enda som existerar är det icke-materiella, idéer (?), perception eller något som kräver en upplevare.

    Och om jag minns rätt är dualismen kombinationen av de båda, världen består både av det materiella och något immateriellt, och egenskapsdualism en variant där det visserligen bara finns en substans (materia (?)), men att det finns två typer av egenskaper (tjuvläste lite).

    SvaraRadera