onsdag 2 maj 2012

Tjejer och killar och grejer de gillar

På jobbet har vi en anslagstavla med en massa information om maten, kampanjer, priser, städning och så vidare. På en av de där lapparna står det en uppmaning att alltid fråga de kunder som väljer barnmenyn specifikt vilken leksak de vill ha. "Fråga aldrig om det är en pojke eller flicka och gör valet åt dem" står det.
Jag frågar aldrig om det är en pojke eller flicka som ska ha leksaken. Trots att jag ofta ser att föräldrarna gjort sitt yttersta för att ingen ska råka missförstå eller tvivla på vilket kön deras barn har.

Varje dag möts jag av mörkblått klädda barn med spindelmannenmössa och knallrosa ungar med strumpbyxor, och jag tittar på dem och säger "vill du ha docka eller bil?". Varje dag hör jag vuxna säga "ta den där rosa lådan, det är en flicka", "du vill väl inte ha nån docka, Kevin?" eller rentav ett förnärmat "det ser du väl att det är en tjej?".
Ibland hör jag föräldrar gå emot sitt barns vilja: "Ta en docka. Nej, Isabelle, de har ingen bil, det får bli en docka".

De säger att vi är jämställda. Att man väljer själv. Att allt som finns kvar nu är medfött, naturligt och kommer inifrån, inte utifrån.
Jag upplever det inte så. Jag upplever inte att vi har kommit fram.
Tvärtom.
Vi har inte kommit någonstans.
Ibland tror jag snarare att vi har gått bakåt. Ljusår bakåt.

1 kommentar:

 1. Jag tror - utifrån egen erfarenhet - att oerhört mycket, kanske det mesta, kommer inifrån, men jag känner också till det du berättar om.
  Så är det ofta!

  Av mina tre barn .. ,jag tänker efter nu .,. var Maria inte särskilt flickig av sig .., hon var tämligen busig och kanske lekte hon med dockor, men inte som jag kommer ihåg?
  Anna? Fantiserade och var nog aningen mer flickig i lekar .., kläder var definitivt inte utmärkande flickor - det var Polarn & Pyret - såväl röd-vit-randigt som i blått.

  Anders?
  Där ville jag verkligen vara en modern mamma och uppmuntrade honom med dockor och absolut inga vapen.
  Det gick inget vidare.
  Han blev jägarsoldat och sedemera polis ,-)

  Själv hatade jag fina klänningar som pappa absolut ville ha på mig och älskade jeans och stickekoftor .., jag lekte med dockor och drog dockvagnen, men tyckte lika mycket om cowboy och indianer och hade pistolhölster och pistol som man kunde smälla skott med ,-)

  SvaraRadera